Kilis Haber
HV
19 MART Salı 09:24

Tuzla’da Orta Hasarlı Binalar Tahliye Edilerek Yıkım Sürecine Başlandı

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-03-2023 12:06   Güncelleme : 06-03-2023 12:06
Tuzla’da Orta Hasarlı Binalar Tahliye Edilerek Yıkım Sürecine Başlandı

Tuzla Belediyesi, 1999 depreminden sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığının teknik ekipleri tarafından Tuzla’da orta hasarlı olduğu tespit edilen 37 binanın boşaltılması için Şubat ayında göndermiş olduğu tebligat ile yıkım sürecini başlattı. Olası bir İstanbul depreminde, kimsenin canına bir zarar gelmemesi için defalarca hak sahiplerine yazılı ve sözlü uyarılarda bulunduklarını ifade eden Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Defalarca kendilerine bu binaların boşaltılması gerektiğini belirttik. Kendilerinin canına bir zarar gelmemesi için yıkmak zorunda olduğumuzu defalarca söyledik. Bu tebligatlar yeni değil. 22 yıllık bir süreç. Bu dönüşümün yapılması konusunda her türlü uyarılarımıza rağmen süre istediler. Bu depremden sonra İstanbul’da büyük bir risk altında. Dolayısıyla böylesine büyük bir risk altındaki yerde kimseye ölme veya enkazın altında kalma özgürlüğü veremeyiz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler büyük bir yıkıma neden oldu. Asrın felaketinin yaşanmasının ardından gözler İstanbul’daki riskli yapılara çevrildi. Marmara Denizi’nde beklenen ve İstanbul’u büyük ölçüde etkileyecek deprem öncesinde, 1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi’nin ardından Tuzla’da bulunan orta hasarlı binaların boşaltılması için tebligatlar gönderilmeye başlandı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın talimatları ile 2009 yılından itibaren karot örnekleri alınarak risk raporu hazırlanmış, Gölcük Depremi sonrası orta hasarlı olan 67 binanın hak sahipleri ile bire bir görüşmeler gerçekleştirmişti. Yapılan görüşmeler neticesinde 30 bina dönüşüme girmiş. 10 tanesi ise güçlendirme çalışması yapmıştı. Geriye kalan 27 binanın hak sahipleri ile Başkan Yazıcı, görüşmeler yaparak binaların yenilenmesi gerektiği belirtmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 27 binaya tebligat gönderilerek boşaltılması ve oturanların binalardan ayrıldıktan sonra yıkılması süreci başladı. Başkan Yazıcı kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirterek, ‘Kimseye ölme veya enkazın altında kalma özgürlüğü veremeyiz” dedi.

“BU BİNALARIN YENİLENMESİ GEREKTİĞİNİ VATANDAŞLARIMIZA BİLDİRDİK”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı,” 2022 yılı itibariyle 1999 Gölcük Depremi sonrasında orta hasarlı bina sayısı İstanbul’da bin 600’dü. Tuzla’da ise 67’diydi. Bu binalardan 30 tanesi dönüşüme girdi. 37 tane kalmıştı. Bunların da 10 tanesi güçlendirme çalışması yaptı. 2023 yılı itibariyle geriye kalan 27 binayı Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında tekrar gündeme getirdik. Geçen yıl yapmış olduğumuz onlarca toplantı sonrasında artık bu binaların yenilenmesi gerektiği, bunun bakanlık, valilik ve bizim çalışmalarımızla İstanbul’daki bütün bu binaların yenilenmesi gerektiğini vatandaşımıza bildirdik. Bu yenilemenin mutlaka ve mutlaka olması gerekiyor. Tuzla İstanbul’da Bakırköy ile beraber deprem fay hattına en yakın iki ilçe. Bu iki ilçeden birisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi ile 2013 yılında yapmış olduğumuz deprem risk haritasında Tuzla, fay hattına en yakın iki ilçeden biri olarak 7 büyüklüğündeki bir depremi 9 yıkım gücünde olacağından bahsediliyor. Böylesine bilimsel bir veri karşısında daha fazla duramazdık. Vatandaşımıza ‘bunları mutlaka dönüştürmemiz lazım, mutlaka yenilememiz lazım, mutlaka burayı tahliye etmeniz’ lazım dedik” dedi.

“BOŞALTILAN HER BİNANIN YENİLENMESİ KONUSUNDA ELİMİZDE GELENİ YAPIYORUZ”

Başkan Yazıcı,” Onlarca toplantı sonrasında vatandaşımıza bunları ilettikten sonra bakanlığın kira desteği, valiliğin kira desteği, bizim kira desteğimiz, olursa yeni dönüşüm projelerinde daire verilmesi ya da bu binalarda yapılacak dönüşüm projelerine tüm teknik alt yapı dahil olmak üzere projelendirmede her türlü destek vereceğimizi belirttik. Depremden sonra artık kanuni zorunluluk gereği, İstanbul’un tamamında olduğu gibi Tuzla’da da vatandaşlarımızın bu binaları tahliye etmesi gerekiyor. Olası bir depremde ilk yıkılacak binalar olması nedeniyle vatandaşımızın canı bizim için kıymetli. Bir deprem olduktan sonra bina yıkıldıktan sonra kişilerin kendi kararları değil, toplumsal bir çöküntüye neden oluyor. Toplumsal bir zarara neden oluyor. Biz vatandaşımıza kıymet veriyoruz. Onlara bir şey söyledik; ‘Ölme özgürlüğünüz yok’ dedik. Bu binaları boşaltacağız, bu binaları boşaltmak için tebligatlarımızı yaptık. Büyük bir çoğunluk boşalttılar. Gerekli destekleri de kendilerine verdik. Boşaltılan her binanın yenilenmesi konusunda elimizde geleni yapıyoruz. Mağdur etmeyeceğiz” dedi.

“KİMSEYE ÖLME VEYA ENKAZIN ALTINDA KALMA ÖZGÜRLÜĞÜ VEREMEYİZ”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı,” Boşaltılan binaların hemen yıkımlarını yapacağız. Çünkü binaların bir deprem karşısında mahallede de bir sorun olabilir. Binalar boşaltıldığı anda yıkılacaklar. Daha güvenli bir bina yapılıncaya kadar süreç devam edecek. Bu süreç 22 yıldır vatandaşımıza bildirilen bir süreç. 2022 yılında biz yaklaşık, 3’er defa hepsiyle toplantı yaptık. Defalarca kendilerine bu binaların boşaltılması gerektiğini belirttik. Kendilerinin canına bir zarar gelmemesi için yıkmak zorunda olduğunu defalarca söyledik. Bu tebligatlar yeni değil. 22 yıllık bir süreç. Geçen yıl İstanbul’da olduğu gibi Tuzla’da da uyarılarımızı yaptık. Bu dönüşüm yapılması konusunda her türlü uyarılarımıza rağmen süre istediler. Bu depremden sonra İstanbul’da büyük bir risk altında. Dolayısıyla böylesine büyük bir risk altındaki yerde kimseye ölme veya enkazın altında kalma özgürlüğü veremeyiz” dedi.

 

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR