Kilis Haber
HV
19 MART Salı 12:23

İnegöl'de çiftçilerin elektrik ihtiyacı için 558 adet güneş enerji paneli kuruldu.

İnegöl Belediyesi, şehirdeki çiftçileri tek çatı altında topladığı Üreten Çiftçiler Kooperatifini teknoloji ile donatarak hem maliyeti düşürüyor hem de enerji tasarrufu gerçekleştiriyor.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 28-02-2023 18:35   Güncelleme : 28-02-2023 18:35
İnegöl'de çiftçilerin elektrik ihtiyacı için  558 adet güneş enerji paneli kuruldu.

Deydinler Mahallesinde kurulan Üreten Çiftçiler Kooperatifi soğuk hava deposunda Güneş Enerji Sistemi kurulumu gerçekleştirildi.

En büyük gider kalemi olan elektriği karşılamak adına TKDK’nın da desteği ile 3 milyon 650 bin TL’lik yatırımla soğuk hava deposunun çatısında 558 adet güneş enerji paneli kuruldu. Yüzde 65 destekleme ile hayata geçirilen proje sayesinde yıllık 340 bin kW saat elektrik üretimi sağlanması, 1,5 milyon TL değerinde elektrik üretiminin gerçekleşmesi hedefleniyor.

YÜZDE 65 TKDK DESTEĞİ İLE HAYATA GEÇİRİLDİ

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, beraberindeki heyetle soğuk hava deposunda kurulan güneş enerji panellerini yerinde inceledi.

Testleri yapıldıktan sonra birkaç gün içerisinde kullanıma geçecek sisteme ilişkin açıklama yapan Başkan Taban, “Üreten Çiftçiler Kooperatifi soğuk hava depomuzun Güneş Enerji Sistemini incelemek üzere bir aradayız. Bildiğiniz gibi göreve geldiğimiz ilk günlerde Üreten Çiftçiler Kooperatifimizi kurduk. Ardından TKDK desteği ile kooperatifimize ait soğuk hava deposunu hayata geçirerek hizmete açtık. Devam eden süreçte en büyük gider kalemimiz olan elektrik enerjisini tolere edebilmek adına Güneş Enerji Sistemi kurma kararı aldık. Bu projenin maliyeti 3 milyon 650 bin TL. Bunun yüzde 65’ini TKDK sağladı. Biz burada yaptığımız yatırımla elektrik maliyetimizi üretilen enerji ile başa baş hale getirmiş olacağız” dedi.

Uygulamanın teknik detaylarından da söz eden Başkan Taban, 240 kW inverter gücü ve 305 kW panel gücü bulunan sistemle bir senede 1,5 milyon liraya tekabül eden yıllık 340 bin kW saat enerjinin üretileceğini söyledi.

TESTLERİ YAPILIP DEVREYE ALINACAK

Güneş enerjisinin doğal kaynak olduğunu belirten Başkan Taban, ″Bugüne kadar kullanmıyorduk ancak bundan sonra elektrik ihtiyacımızı bu kaynaktan karşılıyor olacağız. Yatırım da kısa bir zamanda kendisini geriye döndürüyor olacak. Güneş alma açısı ve yönüyle zengin olan ülkemizde de bu sistemin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Kooperatif yöneticilerimize, çalışma arkadaşlarımıza, yüklenici firmamıza teşekkür ediyorum. Testleri yapıldıktan sonra birkaç gün içerisinde sistem devreye alınmış olacak. Hayırlı uğurlu olsun″ dedi.

AdminAdmin

YORUMLAR