Kilis Haber
HV
28 MART Perşembe 19:35

Dünya’dan İstanbul’daki patlamaya ilişkin mesajları

Avrupalı lider ve dışişleri bakanları, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesaplarından başsağlığı dileğinde bulundu.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 14-11-2022 09:12   Güncelleme : 14-11-2022 09:12
Dünya’dan İstanbul’daki patlamaya ilişkin mesajları

Avrupalı lider ve dışişleri bakanları, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesaplarından başsağlığı dileğinde bulundu.

- HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan yayımladığı mesajında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberinin kendilerini derinden sarstığını ve üzdüğünü belirtti.

Ölenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Rutte, yaralılar için de acil şifa temennisinde bulundu.

- İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin patlamadan etkilenenlerle olduğunu belirterek ″Terör her biçimde tiksindiricidir. İngiltere, bu gayri meşru şiddet eylemine karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir.″ ifadesini kullandı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin İstanbul’daki patlamadan etkilenenler ve aileleriyle olduğunu belirtti.

İngiltere’nin terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayan Wallace, ülkesinin saldırıdan etkilenenlere başsağlığı dileklerini aktardı.

- ALMANYA

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye mesajı gönderdi.

Steinmeier mesajında, işlek olan İstanbul'un ortasında meydana gelen patlama haberinden dolayı sarsıldığını belirterek ″Düşüncelerim kurbanlarla ve onların yakınlarıyla. Tüm yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu şok anında Almanlar olarak İstanbulluların ve Türk halkının yanındayız.″ ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da ″İstanbul'dan korkunç görüntüler geliyor. Düşüncelerim bir pazar günü İstiklal alışveriş caddesinde dolaşmak isteyen ve büyük bir patlamanın kurbanı olan insanlarla.″ paylaşımında bulundu.

- İTALYA

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İstanbul'daki patlamaya dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ″İstanbul'daki görüntüler korkunç. Yaşanan saldırı ve hayatını kaybeden masum vatandaşlar dolayısıyla Türkiye'ye en derin taziyelerimi belirtmek isterim.″ ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ″İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç. İtalya, Türk hükûmetine ve halkına yakınlığını belirtirken, hayatını kaybeden masumlar için en içten taziyelerini ifade ediyor. Kriz birimimiz durumu izlemekte ve vatandaşlarımızla temas halinde.″ ifadelerine yer verdi.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı kriz masası da sosyal medya hesaplarından İstanbul'daki İtalyan vatandaşları için acil durumda ulaşmaları için gerekli numaraları paylaştı.

- AVUSTURYA

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ″Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum.″ ifadelerini kullandı.

Van der Bellen, ″korkunç patlama sonrasında düşüncelerinin kurbanların aileleriyle olduğunu″ belirterek, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Twitter'dan yaptığı açıklamada, düşüncelerinin İstanbul’daki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu belirterek ″Yaralıların en hızlı şekilde sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum.″ paylaşımında bulundu.

Ayrıca, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner de korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini sunduğunu ifade etti.

- ÇEKYA

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul'daki patlamanın kendisini derinden sarstığını belirtti.

Lipavsky, ″Düşüncelerim kurbanlar, yaslı aileler ve yas tutan herkesle. Türk halkına en derin taziyelerimi iletiyorum.″ paylaşımında bulundu.

- FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 13 Kasım 2015'te Paris ve banliyösü Saint-Denis'de terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anıldığı Fransız ulusu için sembolik bir günde, Türk halkının, İstanbul'daki saldırıyla sarsıldığını belirtti.

Açıklamada, ″Türklere: Acınızı paylaşıyoruz. Terörle mücadelede yanınızdayız.″ ifadesine yer verildi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, İstanbul'da yaşanan patlama nedeniyle dayanışma mesajı yayımladı. Borne, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ″Saldırıya uğrayan Türk halkının (yaşadığı) şoku ve acıyı paylaşıyoruz.″ ifadesini kullandı.

Fransa'nın bu dehşet karşısında terörle mücadelede Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten Borne, ″Can kaybına ağlayan İstanbul'la dayanışma″ açıklamasında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, ″Çok sayıda insanın hayatına mâl olan İstanbul'daki bombalı saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunarız. Fransa, terörizme karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir.″ ifadelerine yer verildi.

- İSVİÇRE

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki bombalı saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini iletti.

Cassis, İsviçre'nin, Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğunu da ifade etti.

- YUNANİSTAN

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, İstanbul’daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Kişisel olarak ve Yunan halkı adına, kurbanların ailelerine en derinden taziyelerimi iletiyorum ve yaralananlar için de acil şifa diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis da İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Twitter'da yaptığı paylaşımda, patlama nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getiren Miçotakis, saldırıda yaralananlar için acil şifa diledi.

Miçotakis mesajında, ″Kurbanların ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına en samimi taziyelerimi iletiyorum. Yunanistan her tür terörizmi kesin bir şekilde kınıyor.″ ifadelerine yer verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nun yerel yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, ″Yunanistan terörizmi şiddetle kınamaktadır. Türk hükûmeti ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz.″ ifadesi yer aldı.

- İSVEÇ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Twitter'dan, ″İstanbul'un göbeğinde bugünkü patlama haberiyle derinden sarsıldık. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve sevdiklerini kaybedenlerle. Türkiye'nin yanındayız.″ ifadelerini içeren paylaşımda bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ″İstanbul'da bu öğleden sonra meydana gelen korkunç patlama nedeniyle Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum.″ ifadelerini kullandı.

- ROMANYA

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Twitter'dan paylaştığı mesajında, İstanbul'dan gelen korkunç haberin kendilerini derinden üzdüğünü belirterek ″Bu trajedide yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Romanya, bu zor zamanda Türkiye halkının yanındadır.” ifadelerini kullandı.

- POLONYA

Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, ″İstanbul'da meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız yaralılar ve aileleriyle. Türkiye'deki yetkilileri ve vatandaşları dayanışma içinde olduğumuz konusunda temin etmek isteriz.″ ifadeleri yer aldı.

- LİTVANYA

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ″İstanbul'daki korkunç şiddet eylemi beni üzdü. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Düşünce ve dualarımız Türkiye halkı ile.″ ifadelerini kullandı.

- LETONYA

Letonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ″Türkiye'de meydana gelen trajik patlama haberinden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Kurbanların ailelerine ve sevenlerine en içten taziyelerimizi sunarız. Yaralılara acil şifalar diliyoruz.″ ifadeleri yer aldı.

- MACARİSTAN

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, ″İstanbul'da bugün öğleden sonra meydana gelen kanlı patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk milletine en derin taziyelerimi iletiyorum.″ ifadelerini kullandı.

AB VE NATO'DAN TÜRKİYE'YE BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, İstanbul'daki patlamada 6 kişinin yaşamını yitirmesi dolayısıyla Türkiye'ye başsağlığı diledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İstanbul'dan dehşet verici haberler aldıklarını belirtti. İstiklal Caddesi'ndeki patlamada hayatını kaybedenler dolayısıyla başsağlığı dileklerini ileten Michel, üzüntü verici bu zamanda Türk halkının yanında olduklarını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İstanbul'dan şok edici görüntüler geldiğini belirterek Türk halkına ve patlamadan etkilenenlere başsağlığı dilediğini bildirdi. Stoltenberg, ″NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içindedir.″ ifadesini kullandı.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de İstiklal Caddesi'ndeki patlamadan sonra zor zamanlarda Türk halkının yanında olduklarını kaydetti. Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilediğini aktaran Varhelyi, yaralılara da acil şifa diledi.

CEZAYİR'DEN BEYOĞLU'NDAKİ PATLAMAYA KINAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cezayir'in İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamayı şiddetle kınadığı belirtildi.

Açıklamada, ″Cezayir, bugün kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin İstanbul'un Taksim bölgesini hedef alan ve çok sayıda can kaybıyla sonuçlanan terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor.″ denildi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulunulan açıklamada, Cezayir'in, ″bu zor zamanlarında″Türkiye'nin devlet ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğu” vurgulandı.

Açıklamada, uluslararası topluma, terörle mücadele çabalarını yoğunlaştırması çağrısı yapılarak terörün son zamanlarda uluslararası düzeyde artış gösterdiğine dikkat çekildi.

ARAP ÜLKELERİNDEN VE KURULUŞLARINDAN İSTANBUL'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ TAZİYE MESAJLARI

Kuveyt, Katar, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Lübnan ve Irak'ın yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Hamas ve Filistin Âlimler Birliği, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamaya ilişkin başsağlığı mesajları paylaştı.

Kuveyt haber ajansı KUNA'da yer alan haberde, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’nın, ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilediği belirtildi.

Açıklamada, Kuveyt'in Türk halkına ve hükûmetine taziyelerini sunduğu aktarıldı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'daki ″bombalı saldırının″ şiddetle kınandığı belirtildi.

Açıklamada, Katar'ın, güvenlik ve istikrarı korumak için aldığı tedbirlerde Türkiye'nin yanında olduğu kaydedildi.

Ayrıca Katar Emiri Al Sani, İstanbul'daki patlamaya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak taziyede bulundu.

Al Sani, patlamada hayatını kaybedenler için taziye dileklerini iletti, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.

Ülkesinin kardeş Türkiye ve halkının yanında olduğunu ifade eden Al Sani, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını korumak için aldığı tüm tedbirleri desteklediklerini, şiddet ve terör eylemlerini, masum sivillerin hedef alınmasını kesin bir şekilde reddettiklerini vurguladı.

- FİLİSTİN

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Taksim'deki patlamayı kınadı. Abbas taziye mesajında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziyelerini sundu.

Abbas, başta patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri olmak üzere Türk halkına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, İstanbul'da yaşanan ve dost Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef alan ″terör saldırısının″ kınandığı aktarıldı.

″Türkiye'nin terörle mücadelede başarılı olacağına inanıyoruz″ ifadesine yer verilen açıklamada, Filistin'in, bu zor gününde Türkiye'nin yanında olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

- BAE

BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan, İstiklal Caddesinde meydana gelen patlama için kınama açıklaması yapıldı. Açıklamada, BAE'nin şiddetin ve terörün her türlüsünün karşısında olduğu belirtildi.

- LÜBNAN

Lübnan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ″Ölenlerin ve yaralananların olduğu İstanbul'daki patlamayı kınıyoruz. Böyle elim durumlarda Türkiye ile tam dayanışma içerisindeyiz.″ denildi.

Açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dost Türkiye hükûmetine başsağlığı dilenerek yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Lübnan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak kendisiyle ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını iletti.

İstanbul'daki patlamayı kınayan Mikati, Türkiye'nin, yönetiminin kararlılığı, halkının dayanışması ile zorlukların üstesinden geleceğine inandıklarını kaydetti.

- IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığı, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı kınayarak vefat edenler için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul’un merkezindeki Taksim bölgesinde meydana gelen, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz.” denildi

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde oldukları ifade edilerek taziye dileğinde bulunuldu.

- LİBYA

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe yayımladığı taziye mesajında, ″İstanbul'daki menfur patlamadan dolayı Türk halkı ve yönetimine taziyelerini ilettiklerini belirtti.

Türkiye'de yaşayan Libyalıların durumunu da yakından takip ettiklerini aktaran Dibeybe, kardeş Türk halkının yanında olduklarını bildirdi.

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi de yayımladığı mesajda, ″İstiklal Caddesi'nde masum insanlara karşı yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz.″ ifadesini kullandı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de patlamada hayatını kaybedenler için Türkiye hükûmetine ve halkına taziye dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

- İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da yayımladığı yazılı açıklamada, İstiklal Caddesindeki ″terör saldırısını″ sert bir şekilde kınadı.

Taha, Türkiye hükûmeti ve halkına başsağlığı, patlamada yaralananlara acil şifa temennisinde bulundu.

Türkiye ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Taha, İİT'nin, ″terörün her türlüsüne karşı net bir tutum içerisinde olduğunu″ vurguladı.

- HAMAS

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada ise İstiklal Caddesi'nde sivilleri hedef alan patlamanın şiddetle kınandığı kaydedildi.

- FİLİSTİN ÂLİMLER BİRLİĞİ

Filistin Âlimler Birliği de açıklamasında, ″Taksim'de meydana gelen patlamanın haberini büyük bir üzüntü ile aldık. Filistin Âlimler Birliği olarak, her daim Türkiye halkının ve hükûmetinin yanında olduğumuzu, Türkiye'mizdeki istikrarı ve güveni ortadan kaldırmak isteyen kurum ve kuruluşların her daim karşısında olduğumuzu ifade etmek isteriz.″ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca dünya âlimlerine, Türkiye halkının ve hükûmetinin yanında olma ve maddi ya da manevi destek sağlama çağrısı yapıldı.

- KİK

KİK'ten yapılan açıklamada ise İstanbul'daki patlama kınandı.  KİK ülkelerinin, teröre karşı kararlı duruşunu teyit ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'ye başsağlığı dileklerinde bulunuldu.

BALKANLAR'DAN İSTANBUL'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ TAZİYE MESAJLARI

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'dan liderler ve siyasiler, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı gönderdi.

- BOSNA HERSEK

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, İstiklal Caddesi'ndeki patlama haberini derin endişe ve üzüntüyle öğrendiğini belirterek ″Ölenlerin ailelerine, size (Erdoğan) ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Düşüncelerimiz ve dualarımızla yanınızdayız.″ ifadelerini kullandı.

Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, şahsı ve Bosna Hersek halkı adına başsağlığı dileklerini iletti ve emniyet güçlerinin saldırının faillerini en kısa zamanda yakalayacağına inandığını belirtti.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğine ait hesapları etiketlediği Twitter paylaşımında, ″İstanbul'daki trajik saldırı bizi derinden sarstı. Sivillere yönelik bu vahşi saldırı, hepimize yapılmış bir saldırır. Gücünüzle bu zor anın üstesinden geleceğinize inanıyoruz. Bosna Hersek yanınızda.″ sözlerine yer verdi.

Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı ve Halklar Meclisi Başkan Yardımcısı Bakir İzetbegovic de sosyal medya hesabından, ″Saldırıda yaralananlara acil şifalar dilerim. Emniyet güçlerinin bu korkakça saldırının faillerini bulup cezalandıracağından eminim.″ paylaşımında bulundu.

Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki patlamayı büyük üzüntüyle öğrendiğini kaydetti.

Karic paylaşımında, ″Kendi adıma ve Saraybosna Belediyesi adına, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türk halkına taziyelerimi sunar, yaralıların sağlıklarına kavuşmasını temenni ederim. Şehirlerimizin kanıtlanmış dostluğu ve iki ülke arasındaki işbirliği doğrultusunda Saraybosna ve Bosna Hersek vatandaşlarının güçlü desteğine güvenebilirsiniz.″ ifadelerine yer verdi.

- SIRBİSTAN

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ″İstanbul şehir merkezinden gelen şok edici görüntülerle derinden sarsıldık. Kendim ve Sırbistan vatandaşları adına, yaşamını yitirenlerin ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk Hükûmetine en derin taziyelerimi iletmek istiyorum. Yaralılara acil şifa diliyoruz.″ açıklamasında bulundu.

Sırbistan Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada ise ″Kurbanların ailelerine ve yakınlarına, Türkiye halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz.″ ifadesine yer verildi.

- KARADAĞ

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'dan gelen görüntülerin kendilerini dehşete düşürdüğünü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini ifade etti.

- HIRVATİSTAN

Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan paylaşımda, Hırvat Bakan Gordan Grlic Radman'ın, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilediği ve Hırvat halkının Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduğu mesajı verildi.

- SLOVENYA

Slovenya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından, ″Slovenya'nın Türkiye'nin yanında olduğu″ belirtildi.

Bakanlık, ″İstanbul'daki korkunç saldırıda hayatını kaybeden masum kişilerin ailelerine ve dostlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz.″ açıklamasını yaptı.

- KUZEY MAKEDONYA

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski taziye mesajını Türkçe ve yerel dilde yayınladı.

Pendarovski sosyal medya hesabında, ″İstanbul'da meydana gelen korkunç patlamanın ardından bu zor anlarda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına en derin taziyelerimi iletiyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum.″ paylaşımında bulundu.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski de sosyal medya hesabından, ″Türk halkına, hayatını kaybedenlerin ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na en derin taziyelerimi sunuyorum.″ paylaşımında bulundu.

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ise yayımladığı taziye mesajında, ″Türkiye'de bu öğleden sonra meydana gelen ve çok sayıda can kaybıyla sonuçlanan patlama haberi şok etti ve üzdü. Kurbanların ailelerine ve sevenlerine en derin taziyelerimi sunuyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum.″ sözlerine yer verdi.

- ARNAVUTLUK

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj da Twitter hesabından, ″Düşüncelerimiz ve dualarımız bugün öğleden sonra İstanbul'da meydana gelen ölümcül patlamada hayatını kaybedenlerin ve yaralıların aileleriyle. Türkiye'nin yanındayız ve masum insanlara zarar vermeyi amaçlayan her türlü eylemi kınıyoruz.″ mesajını paylaştı.

Twitter paylaşımında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu etiketleyen Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka ise ″İstanbul'dan trajik görüntüler geliyor. Kalbimiz ve aklımız ölen ve yaralananların aileleriyle. Bu acılı günde Türkiye ve halkının yanındayız.″ ifadesine yer verdi.

- KOSOVA

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, İstiklal Caddesi'ndeki patlama haberini üzüntüyle öğrendiklerinin altını çizerek ″Düşüncelerimiz, kurbanlar ve yaslı ailelerle, tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu zor dönemde Türkiye halkının yanındayız.″ ifadelerini kullandı.

Kosova Dışişleri Bakanlığı'na ait resmi Twitter hesabından da ″İstanbul'daki korkunç patlama haberiyle şok olduk. Türkiye'deki kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Hayatta kalanlara acil şifalar diliyor ve hayatını kaybedenlere dualarımızı gönderiyoruz.″ paylaşımı yapıldı.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG PATLAMA NEDENİYLE TAZİYE MESAJI YAYIMLADI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ″İstanbul'da masum sivilleri hedef alan alçak bombalama haberiyle sarsıldım.″ ifadesine yer verdi. Herzog, İsrail halkı adına Türk dostlarına ve hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerini ilettiğini belirterek ″Tüm dünya teröre karşı müşterek ve kararlı bir duruş sergilemelidir.″ ifadesini kullandı. Herzog, paylaşımını Türkçe olarak da yayımladı.

Eski İsrail Başbakanı Yair Lapid de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ″İstanbul'da bugün meydana gelen menfur terör saldırısıyla ilgili İsrail hükûmeti adına Türkiye halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini″ kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükûmetine desteklerini ileten Lapid, ″Terörün başını kaldırdığı her yerde tüm gücümüzle birlikte savaşacağız.″ ifadesini kullandı.

ÇEŞİTLİ ÜLKELERDEN İSTANBUL'DAKİ PATLAMAYA İLİŞKİN TAZİYE MESAJI

ABD, Rusya, Gürcistan, Hindistan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajları yayımladı.

- ABD

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki ″şiddet eylemi″ni kınayarak ABD'nin terörle mücadelede NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti. Sözcü, açıklamasında, ″ABD, bugün İstanbul'da meydana gelen şiddet eylemini şiddetle kınıyor. Düşüncelerimiz yaralılarla birlikte ve sevdiklerini kaybedenlere en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terörle mücadelede NATO Müttefikimiz Türkiye ile omuz omuzayız.″ ifadelerine yer verdi.

- RUSYA

Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kosaçev, Rus haber ajansı Ria'ya yaptığı açıklamada, İstanbul'daki patlamaya ilişkin siyasi tahminlerde bulunmanın henüz erken olduğunu belirterek ″Türk halkı ve kadim İstanbul sakinlerine en içten başsağlığı diliyorum.″ dedi.

Kosaçev, terörün milliyeti ve sınırı olmadığına dikkati çekerek ″Son yıllarda tarihin gösterdiği gibi, bu tür saldırıların kurbanı her ülke ve her halk olabilir.″ ifadelerini kullandı.

- BELARUS

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İstanbul'da meydana gelen patlama ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Belarus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Lukaşenko taziye mesajında, İstanbul'da meydana gelen ve can kaybına yol açan korkunç patlama haberinin Belarus'ta büyük acı ve üzüntüyle karşılandığını kaydetti.

Lukaşenko, ″Belarus halkı adına ve kendi adıma, bu trajediyle bağlantılı olarak derin başsağlığı dileklerimizi kabul edin. Belarus Cumhuriyeti, hiçbir gerekçesi olmayan ve olamayacak olan bu aşağılık ve insanlık dışı eylemi sert bir şekilde kınıyor.″ ifadelerini kullandı.

Ayrıca Lukaşenko, kurbanların aileleri ve yakınlarına da destek sözlerini ileterek, trajik olayda yaralananlara acil şifalar diledi.

- GÜRCİSTAN

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili de İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Garibaşvili, Twitter'dan yaptığı paylaşımında, ″Hükûmet ve Gürcistan halkı adına, İstanbul'daki patlamayla ilgili Türkiye halkına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyorum. Tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz, Türkiye için dua ediyoruz.″ mesajına yer verdi.

- HİNDİSTAN

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda yaralılara acil şifa dileyerek ″Hindistan, bugün İstanbul'daki üzücü patlamada hayatını kaybedenler için Türk halkı ve hükûmetine en derin taziyelerini iletiyor.″ ifadesini kullandı.

TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev yayımladığı taziyede, ″İstanbul’da İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı terör saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.″ mesajını paylaştı.

SMDK'den yayımlanan yazılı mesajda, saldırının en sert ifadelerle kınandığı belirtildi. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralananlara acil şifa dilenen mesajda, ″Yaşanan olaydan duyduğumuz büyük üzüntüyü ifade ederken, kardeş Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine, halkına ve hain saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız. İçinden geçtiğimiz bu zorlu günlerde kalplerimiz kardeş Türkiye halkıyla beraberdir. Yüce Allah'tan Türkiye'ye selamet vermesini temenni ederiz.″ ifadelerine yer verildi.

AFRİKA ÜLKELERİNDEN İSTANBUL'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ TAZİYE MESAJI

Afrika ülkelerinin liderleri, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajları gönderdi.

Afrikalı liderler, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesaplarından başsağlığı dileğinde bulundu.

- SENEGAL

Senegal Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Macky Sall, Twitter'dan yayımladığı mesajında, patlamayı şiddetle kınadığını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına baş sağlığı diledi.

- NİJERYA

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari de sivilleri hedef alan bu ″alçak″ saldırıyı en güçlü şekilde kınadığının altını çizerek ″Nijerya hükûmeti ve halkının duaları, öldürülen masum insanların aileleri ve yakınlarıyla birlikte. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz.″ ifadelerini kullandı.

- SOMALİ

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı dileğinde bulundu.

Mahmud, Somali'nin, terörle mücadelede Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu bir kez daha anımsattı.

- SUDAN

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye telgrafı gönderdi. Saldırıyı kınayarak hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Burhan, teröre karşı Türkiye'nin yanında oldukları mesajını iletti.

AZERBAYCAN, PAKİSTAN UKRAYNA VE SURİYE GEÇİCİ HÜKÛMETİ’NDEN İSTANBUL'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ TAZİYE MESAJI

Azerbaycan, Pakistan, Suriye Geçici Hükûmeti ve Ukrayna liderleri, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

- AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, mesajında, İstanbul'un merkezinde meydana gelen hain patlama sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberinin kendilerini derinden sarstığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına, kendisi ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerini ileten Aliyev, yaralılar için de şifa temennisinde bulundu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak İstanbul'daki patlamaya ilişkin taziye dileklerini iletti.

- PAKİSTAN

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul’un merkezinde İstiklal Caddesi'nde patlama yaşandığını öğrendiğini belirterek ″Pakistan hükûmeti ve halkı, hayatını kaybedenler için kardeş Türkiye halkına taziyelerini iletiyor ve yaralıların hızlı bir şekilde iyileşmesi için dualarını gönderiyor.″ ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari de Taksim Meydanı’nda yaşanan saldırıda can kaybı yaşanması sebebiyle son derece üzgün olduğunu ifade ederek ″Bu matem anında Türk kardeşlerimizle tam dayanışma içerisindeyiz.″ açıklamasını yaptı.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, televizyonlardan yaptığı açıklamada, ″Bugün İstanbul'da çok sayıda kişinin şehit olduğu, çok sayıda kişinin yaralandığı terör saldırısını kınıyorum. Pakistan adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türkiye halkına başsağlığı diliyorum. Bu zor dönemde Türkiye'deki kardeşlerimizin yanındayız.″ dedi.

- UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Twitter'dan paylaştığı mesajında, İstanbul'un merkezinde insanların hayatını kaybetmesi ve yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek ″Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır.″ ifadelerini kullandı.

- SURİYE GEÇİCİ HÜKÛMETİ

Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, Twitter hesabından, ″İstanbul'da bugün sivilleri hedef alan terör saldırısını en sert sözlerle kınıyoruz. Kardeş Türkiye Devleti'ne ve Türk halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralılara acil şifa dileriz.″ paylaşımında bulundu.

AdminAdmin

YORUMLAR